Sayfalar

14 Ekim 2019 Pazartesi

MIYAJIMA kutsal ada / Japonya




Kutsal Ada ... MIYAJIMA



Hayalini kurduğum bir ülke Japonya … Tokyo, Hiroshima, Kyoto, Osaka, Nara ve Fujiyama  şehirlerini içeren gezimi,  Cezayir'de şantiyenin sakin gecelerinde planlarken, içimi kaplayan sevinç dalgasını sizlere  kelimeler ile ifade etmem  mümkün değil inanın…
Aradan geçen bir yılı aşkın süre sonunda anılarımı sizler ile paylaşmak, aynı zamanda o günlerin coşkusunu bir kez daha yaşamak için yazmaya koyuldum…. 
Bu gezimi her şehir için ayrı ayrı düzenlemek istedim..Cezayir'den İstanbul'a geldiğimde; öncelikle hızlı tren olan  Shinkansen’in rail pass biletini internet üzerinden satın aldım. Japonya’ya indiğinizde Narita hava alanında biletinizi aktifleştirmeyi unutmayın.
Booking üzerinden gezi boyunca kalacağım otellerin rezervasyon işlerini de  tamamladıktan sonra artık hayaller dünyama yolculuğa hazırdım.
Türk Hava Yolarının TK0052 sefer sayılı uçağı ile 01.55 te, 11 saat 45 dakika sürecek yolculuk için start verildi. Tokyo Narita hava limanına yerel saat 19.40 ta indik, gümrük polisinin kibar bir tavırla karşılaması, japonya’da iyi zaman geçirme dileği tüm yorgunluğumu unutturmaya yetmişti.
Bir sonra ki sabah erken saatler de Hiroshima’ya geçeceğim için,hava alanı içinde bulunan tüp otel de  kalmayı planlamıştım. Merak ediyordum, değişiklikdi benim için.
9h Nine Hours otel,  güler yüzlü resepsiyon görevlisi kız, kimono, terlikler, saniter malzemelerini içeren torbamı verdi ve  koridora girdiğim de manzara beni şaşırttı….Hafif bir müzik, dingin bir mekan, tertemiz bir ortam….





      




















Bu arada, duşların temizliğini söylemeden geçmek haksızlık olur.Duşun kapısını kilitlediğiniz de sayaç devreye giriyor, 15 dakikaya ayarlı, bu süre zarfında duşunuzu alıyorsunuz…Bunlar için gecelik yaklaşık 50 dolar ödüyorsunuz..


Sabah 8.30 hava limanından Hiroshima’ya giden hızlı trende yerimi aldım, 811 km lik mesafede sadece Nagoya ve Osaka şehirlerinde  15 dakika durulacak ve 4 saat 15 dakikada Hiroshimaya varacağız….





Otele geçip eşyalarımı bırakarak hemen Miyajima Adasına gitmek için Hiroshima’dan 160 yen ödeyerek tramvaya biniyor, sonrasında Hirodennishi de JR pass ile para vermeden, trenle Miyajima Guchi de iniyorum. Ama daha yolumuz bitmedi, rıhtımdan yine  pass kullanarak JR feribotuna biniyorum. Manzarayı seyrederken gel git nedeniyle günün kimi zamanı  su üstünde yüzüyormuş gibi görünen düşlerimi süsleyen Itsukuşima tapınağını düşünüyorum.



6. yüzyıldan kalan bu tapınak ,1996 yılından bu yana Dünya Kültür Mirasında yer alıyor. 
Tapınağın bulunduğu ada kutsal sayıldığından, halkın girememesi için  tapınak su üzerinde yapılmış. 



Halen adada ziraat yapılmıyor ve ölüler adaya gömülmüyor.
Sivil  savaş yıllarında kaçan halkın buraya sığınması ve yıllar içerisinde ziyaretçi sayısının artması ile ada turistik bir yer haline gelmiş. İsmi kutsal ada anlamına gelen bu adada 56 ayrı yapıdan oluşan tapınaklar birbirlerine köprüler ile bağlanmış.



Yapılar da kırmızı renk hakim, farklı tonlar farklı dönemlerde yapıldığından kaynaklanıyor. Tapınağın enteresan olan kapısı ( torii ) 16 mt yükseklikte ve dört ayak üstünde yükseliyor. Kapı gelgit nedeniyle kimi zaman suyun üstünde yüzerken, sular çekildiğinde ise yürüyerek ulaşılabiliyor.Bu konuda şanslıydım, her iki haline de şahit oldum. Nara'da olduğu gibi geyikler burada da kutsal sayılıyor.....



Five Story Pagoda  ve Tokyokuni Shrine   adanın doğu tarafında  ve birbirlerine çok yakın mesafedeler. Her ikisini de yorulmadan görebilirsiniz.
Five Star Pagoda 1407 yılında yapılmış. Adanın diğer dini yapılarında olduğu gibi bu yapı da da kırmızı renkte,  halka kapalı olduğu için sadece dışarıdan görülebiliyor.



 Five Story  Pagoda  


Pagoda  ne demektir derseniz:
Pagodaların asıl kökeni Hintlerin stupa adı verdikleri dinî yapılardır. Japon pagodalarında genelde dört köşede dört sütuna rastlanır, bu sütunlar ise göğü ayakta tutan direkleri sembolize eder. Bir pagodanın kat sayısı 5 ile 13 arasında değişir. Katlar daima birbirinden farklı büyüklüktedir. Üzerlerinde çepeçevre bir saçak bulunan bu katlar Tanrıların gök katlarını temsil eder. Pagodaların din alanındaki önemi Buda'nun kalıntılarının korunduğu yerler olmasından ibarettir.




Toyokuni  Kutsal Mabedi (Toyokuni Shrine )
1963 yılında Dünya Kültür Mirasına dahil edilen yapı Shogun Toyotomi Hideyoshi adına 16.yy da yapılmış.  Japonya'nın birliği için savaşan 3 shogundan biri olan  Hideyoshi, bu harekatı başlatan  Nobunaga'nın ölümü sonrası  çeşitli derebeyleri ortadan kaldırarak Japon birliğini oluşturmuştur.Asil soydan gelmediği için imparator tarafından Shogun ünvanı verilmemiş, ancak 1585 aldığı kampaku (imparatorun baş danışmanı ) ünvanı birliğin sağlanmasında onu etkin kılmıştır.
Ankokuji  tapınağı rahibi olan  Ekei'nin 1587 yılında yazdığı mektubunda , bu mabedin Hiyedoshi talimatıyla budizmin  kitaplığı olarak yapılmaya başladığı belirtiliyor.Yapımının 11.nci yılında Hideyoshi nin ölümü üzerine bu güne tamamlanmamış haliyle gelmiş bulunmaktadır.
Senelerin vermiş olduğu tahribat ahşap elemanlar da açıkca gözlenen yapının 500 yıldan fazla bir yaşa sahip olduğunu kanıtlıyor.

Gün batımının yaklaşması ile feribota ve sonrasında Hiroshima'ya gitmek üzere rıhtıma doğru yürürken, bu köklü medeniyetin bir atom bombası ile nasıl çöktüğünü ve küllerinden tekrar doğarak bugünlere gelişini düşünüyorum.....









instagram

1 yorum:

  1. Muhteşem bir paylaşım olmuş Mustafa bey, emeğinize yüreğinize sağlık🙏🏼

    YanıtlaSil